FŐMENÜ


Star-Mountain Strong Kennel
Angol véreb (Bloodhound) bemutatása


FAJTASTANDARD

Ősrégi, állítólag már i. sz. 1000 körül is létező fajta. Nyugodt, jóindulatú, méltóságteljes, kiváló szaglású, rövid szőrű, fekete vagy különböző árnyalatú, esetleg fehérrel tűzött, vörös színű, 60-70 cm marmagasságú, erőteljes testalkatú állat.
Szomorú szemei, ráncos bőrű feje, hosszú, lelógó fülei melankolikusságot kölcsönöznek, ennek a korántsem harcias kutyának.
Egy nyugodt, jámbor, kedves házi kedvenc, akit nem lehet nem szeretni.

A vérebek nem emberfogó kutyák, ahogyan az a közhiedelemben él, hanem igazi, ízig-vérig vadászkutyák, melyeknek olyan rendkívüli szaglásuk van, amivel még egyes kutyafajták sem vetekedhetnek. A megsebzett vad csapáját követik, nehogy szem elől tévesszék a vadászok. Tehát a vérnyom követésére utal a "véreb" elnevezés. Származási helye Anglia, de sokan ezt is kétségbe vonják. Ősének tartják a híres Szent Hubertus kutyákat is, akiket egy francia szerzetes, Hubertus tenyésztett ki a 7. században, s aki később a vadászok védőszentje lett. Európa francia anyanyelvű területein sokan még mind a mai napig Szent Hubertus kutyákként emlegetik.

Eredeti neve: Bloodhound.

FCI száma: 84

Az angol véreb közepesen nagytermetű kutya, méltóságteljes, nemes "arckifejezéssel", kissé szomorkás, bús tekintettel.

Lábai egyenesek, párhuzamosak, vastag csontozatúak, melyek erős mancsban végződnek.

Feje hosszú és keskeny, ha felülről nézzük, hasonlít egy téglalaphoz.
A fején a bőr jóval nagyobb a szükségesnél, valamint a testén lévő bőrnél is sokkal lazább. Úgynevezett tarkónyúlványa rendkívül kifejezett és hangsúlyos.

Szőrzete viszonylag rövid, sűrű, puha tapintású. Több színváltozata létezik, a fekete-cserbarna, a májszínű-cserbarna és a fakó.

Szemei sötétbarnák, fülei pedig rendkívül hosszúak, lelógnak.

Az angol véreb arcorri részének hossza megegyezik a koponya hosszával.

Háta erőteljes, széles, ágyéka rövid, izmos, mellkasa mély.

Farka hosszú, enyhén a hátvonala felett tartja.

Marmagassága a kanok esetében minimum 67 cm, a szukáknál 60 cm.

Testsúlyuk 40-48 kg, várható élettartamuk 10-13 év.

Az angol véreb jóindulatú, barátságos, kiegyensúlyozott idegrendszerű kutya. Nagyon szereti az embereket és más kutyákat is, ami viszont kissé hátrány ezeknél a kutyáknál, hogy olykor makacsok és önfejűek.
A gyerekeket nagyon kedvelik, a legnagyobb fokú molesztálást is elviselik.

Az angol véreb világhíres kitűnő szaglásáról, s éppen ezért nem csupán vadászatokon használják, mint eredetileg régen, hanem előszeretettel alkalmazzák a rendőrségnél nyomkövető kutyaként.Forrás: Sulinet.hu, Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)


Copyright © 2012, forráskód, design © Kiss Jutka, http://www.ladyj.hu
Webmestereknek, programozóknak okosságok tárháza: http://family-team.emszinet.hu/

lap tetejére